TA

Transactionele Analyse, afgekort als TA, is een theorie die een aantal uitgangspunten omvat die je helpen bewust te worden van je patroon van denken, voelen en doen. Hoe je je tot jezelf en anderen verhoudt. Hoe je transacties aangaat met de wereld om je heen. En hoe je daarin verandering kunt aanbrengen. Deze analyse pas ik toe bij oudere kinderen en (jong) volwassenen via een vorm van trance, om bij belangrijke sleutelervaringen (imprints) uit hun vroegere kindertijd te komen, en bij ouders wanneer zij vastlopen in de dynamiek met hun kind, (ex-)partner of gezin.

TA gaat ervan uit dat je patroon van denken, voelen en doen ontstaan is uit (vaak onbewuste) beslissingen die je als kind in je eerste levensjaren nam, op basis van gebeurtenissen die impact op je hadden. Hierdoor ontstaan overlevingsstrategie├źn: manieren om met het leven om te kunnen gaan en moeilijke gebeurtenissen te kunnen dragen. In deze strategie├źn schuilt een enorme kracht en ze kunnen je veel positiefs brengen. Tegelijkertijd kunnen ze ook je valkuil zijn. Het kan zelfs zo zijn dat ze ineffectief of destructief worden.

Door je hiervan bewust te worden en er achter te komen wanneer en waarom bepaalde patronen van denken, voelen en doen in je leven zijn ontstaan, ben je in staat hierover nieuwe besluiten te nemen. Hierdoor kun je groeien in je autonomie, spontaniteit en authenticiteit, en in het aangaan van intimiteit ofwel gezonde/ zuivere relaties met anderen.